Treceți la conținutul principal

Telina


In afara faptului ca telina da un gust mai bun mancarurilor, aceasta are si proprietati medicinale deosebite. In scop terapeutic, de la telina se folosesc atat radacinile cat si semintele si frunzele.
Telina contine vitamine (A, B, C, K, PP) si minerale precum zinc, calciu, fosfor, potasiu si magneziu.
Consumul regulat de telina scade tensiunea arteriala datorita unor substante care echilibreaza presiunea sangelui. De asemenea, consumul de telina este un tonic al sistemului imunitar si detoxifica organismul. Datorita prezentei fierului si magneziului, aceasta leguma este indicata persoanelor care sufera de anemii. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie sa adauge telina in dieta zilnica.

Avand proprietati diuretice, radacina poate fi folosita in afectiuni renale, diabet zaharat si bronsite. Radacina este excelenta si in curele de slabire, ajutand la eliminarea toxinelor.

Regland functiile sexuale, telina mai are si reputatia unui bun afrodisiac. Sucul de telina combate frigiditatea sau impotenta, in acelasi timp stimuland atractia sexuala, datorita efectului de crestere a nivelului androsteronului, un hormon produs de barbati.

Avand proprietatii cicatrizante, telina se poate folosi extern in tratarea ranilor, a cicatricilor sau a degeraturilor. Uleiul de telina poate fi folosit atat in scopuri medicinale cat si in industria parfumurilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce sa mancam fructe?

Pentru sanatatea ta, pentru ca te ajuta sa te feresti de boli si iti asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru ca sunt gustoase si de ajuta in acelasi timp sa iti mentii o silueta armonioasa. Alimentatia reprezinta unul din cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. O alimentatie corecta asigura functionarea normala a diferitelor organe, mentine si sporeste capacitatea la efort, in timp ce o alimentatie incorecta duce la scaderea rezistentei organismului, la aparitia unor boli, la scurtarea vietii. Pentru desfasurarea normala a activitatii zilnice si mentinerea starii de sanatate organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie si de factori nutritivi completi (proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale, apa. Acestia sunt obtinuti din alimente, fructele si legumele ocupand un loc de seama ca sursa naturala de glucide, saruri minerale alcalinizante, vitamine si apa. Legumele si fructele consumate zilnic asigura o dieta echil

De ce sa mancam fructe?

Pentru sanatatea ta, pentru ca te ajuta sa te feresti de boli si iti asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru ca sunt gustoase si de ajuta in acelasi timp sa iti mentii o silueta armonioasa. Alimentatia reprezinta unul din cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. O alimentatie corecta asigura functionarea normala a diferitelor organe, mentine si sporeste capacitatea la efort, in timp ce o alimentatie incorecta duce la scaderea rezistentei organismului, la aparitia unor boli, la scurtarea vietii. Pentru desfasurarea normala a activitatii zilnice si mentinerea starii de sanatate organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie si de factori nutritivi completi (proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale, apa. Acestia sunt obtinuti din alimente, fructele si legumele ocupand un loc de seama ca sursa naturala de glucide, saruri minerale alcalinizante, vitamine si apa. Legumele si fructele consumate zilnic asigura o dieta